Waarom je alle zwemslagen moet kunnen

why-you-should-be-all-strokes

why-you-should-be-all-strokesVraag je je weleens af of het leren van verschillende zwemslagen zinvol is. Voor beginners is het makkelijk om de schoolslag aan te leren. Maar, na verloop van tijd blijkt dat de schoolslag niet zo snel is en het handig is om de borstcrawl te leren. Mensen die al langere tijd zwemmen en competent zijn in schoolslag en borstcrawl gaan na verloop van tijd ook kijken wat de voordelen zijn van het aanleren van de rugslag of vlinderslag.

Het uitvoeren van verschillende zwemslagen resulteert in beter ontwikkelde spieren en zorgt ervoor dat het lichaam fit is. Doordat de spieren in evenwicht zijn en het lichaam niet steeds dezelfde bewegingen maakt wordt de kans op blessures verminderd. Op deze manier wordt het zwemgenot vergroot omdat er gekozen kan worden uit verschillende technieken.

Verder kunnen de vaardigheden die worden aangeleerd bij een zwemslag makkelijk worden toegepast bij een andere. Een simpel voorbeeld, is het aanleren van balansvaardigheden tijdens de borstcrawl die ook nodig zijn bij de rugslag. Of het kunnen maken van golfbewegingen tijdens de vlinderslag wat een pluspunt vormt tijdens het zwemmen van de schoolslag.

Een ander groot voordeel is te merken tijdens het zwemmen van triatlons. Met de borstcrawl kom je sneller vooruit dan met de schoolslag. Het kunnen afwisselen zorgt er ook voor dat je minder snel moe wordt. Overschakelen naar schoolslag kan handig zijn als de zwemmer zich moet oriƫnteren, omdat de schoolslag een beter overzicht geeft in vergelijking met de borstcrawl. Om te rusten kan ook gekozen worden voor de rugslag om te herstellen en vervolgens verder te zwemmen.

Het aanleren van de verschillende zwemslagen is tijdrovend, maar wel de moeite waard. Voor degenen die de tijd wel hebben is het raadzaam alle zwemslagen aan te leren om zodoende ook te genieten van de vele voordelen die daarmee gepaard gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *