De geschiedenis van zwemmen

the-history-of-swimming

the-history-of-swimmingZwemmen is een activiteit die al duizenden jaren wordt uitgeoefend. In de bijbel en Griekse gedichten zijn er referenties die verwijzen naar grottekeningen van zwemmende mensen in het jaar 1500. Ook zijn er kleiwerken vanuit Egypte die zwemmende mensen uitbeelden en zwemtekeningen uit de Libische woestijn die dateren van rond 400 voor Christus.

In de jaren 1800 en 1900 werden er zwemverenigingen en clubs opgericht die tegen elkaar streden, zo werd georganiseerd zwemmen geïntroduceerd. De eerste zwemclubs waren in Engeland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Door evenementen die zij organiseerden is deze sport bekend geworden. Er werden vooral veel zwemcompetities gehouden.

In 1896 werd wedstrijdzwemmen opgenomen in de eerste moderne Olympische Spelen in Athene. In 1904 was de sport zodanig ontwikkeld en georganiseerd dat er verschillende klassen waren, waarin spelers konden meenemen, te weten 45-, 90-, 180-, 360 meter vrije slag en 90 meter rugslag, 400 meter schoolslag en 4 x 50 meter vrije-slag estafette. Vrouwen namen voor het eerst deel aan zwemwedstrijden in de Olympische Spelen in Stockholm in het jaar 1912. Verder is het goed te weten dat Johnny Weissmuller de eerste zwemmer was die de 90 meter in minder dan een minuut behaalde en wordt beschouwd als de grootste zwemmer aller tijden.

Tegen de twintigste eeuw was zwemmen niet meer weg te denken. Er werden veel overdekte zwembaden gebouwd voor priv├ę gebruik. Daarnaast werden er in buurten met meer dan 20.000 inwoners openbare buitenzwembaden opgezet, om zwemmen mogelijk te maken voor een ieder. Zo werd zwemmen steeds populairder voor recreatie.

Vandaag, is zwemmen een van de meest populaire sporten in Nederland. Dankzij de zwemsport wist Nederland een record aan gouden medailles te bemachtigen. Verder zijn er vele clubs, recreatiecentra en andere faciliteiten die voorzien zijn van zwembaden. Zwemmen is ook opgenomen in het curriculum van de meeste scholen, die dan tegen elkaar strijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *